Вентилируеми окачени фасади

Все повече строителни предприемачи и експерти оценяват и се убеждават в предимствата на вентилируемите окачени фасади. Този тип фасади се състои от стоманена, алуминиева или дървена конструкция и различни по вид облицовки – еталбонд, HPL, керамика и др. Между облицовката и изолацията има разстояние от 3 – 4 см. През зимата там въздухът е поне няколко градуса по-топъл отколкото навън. Следователно този въздух се движи нагоре и отвежда със себе си водните пари, излизащи от сградата.

Поради това движение на въздуха топлоизолацията е винаги суха. Най-важното качество на този тип окачени фасади е, че те са дишащи и не позволяват на влагата да се задържи вътре в сградата.

Алуминиеви фасади - еталбонд

Еталбонд е алуминиев панел със специфична структура, специално създаден за вътрешно и външно облицоване на сгради. Той е лек, гладък и много гъвкав. Издържливостта му при огъване го прави особено подходящ за външно облицоване на сгради. Тези алуминиеви панели не се деформират и са устойчиви на тежки атмосферни влияния. Освен това намаляват до минимум риска от алкална, солна или киселинна корозия, която се явява в следствие на температурни промени или продължително влияние на ултравиолетови лъчи.

Цветовата гама е богата. Цветовете са представени в каталог за еталбонд панели.

HPL фасади

Окачените вентилируеми HPL фасади са изключително добро решение за защита на сградата от влиянието на външната среда. Това се постига чрез екранирането на дъждовните води и така наречения ефект на активна изолация, създадена от въздушното пространство между плоскостите и топлоизолацията. Фасадните стени на сградите са изложени на действието на температурни амплитуди, дъжд, вятър, агресивни газове. Това води до увреждане – поява на пукнатини, задържане на вода и дори на разрушаване на традиционните измазани фасади. Тези проблеми са избегнати при вентилируемата HPL фасада, като тя се явява своеобразен екран пред външните стени и осигурява надеждна защита от природните въздействия. Друго важно приемущество е, че влагата от помещенията, както и строителната влага безпрепятствено се отделят навън. Това се постига чрез подходящия тип фасадна изолация (каменна или стъклена вата), пароизолация и въздушно пространство. По този начин външната стена остава суха и се осигурява добър микроклимат в помещенията. Монтажът може да се извърши по всяко време на годината. Плоскостите са водоустойчиви и UV устойчиви, което запазва цветовете.

HPL окачените фасади са лесни за поддръжка, тъй като този тип облицовка не задържа вода и прах. Цветовата гама е представена в каталог на HPL панели.

Керамични фасади

Керамичните вентилируеми фасади се изграждат от различни по размер керамични плочи. Изпичането им при висока температура гарантира устойчивостта на облицовката на неблагоприятни атмосферни влияния и на ултравиолетови лъчи. Керамичната фасада дава възможност на специалистите да реализират различни архитектурни решения.

С този вид облицовка се постигат отлична вентилация, топло-, водо- и звукоизолация. Те са огнеустойчиви и лесно се рециклират. Повърхността на керамичните плочи е много гладка, това я прави самомиеща се при дъжд и е предпоставка за снижаване разходите за поддръжка. Монтажът е изключително бърз и лесен. При необходимост отделни плочи могат много лесно да се подменят. Енергоспестяването варира от 25 % до 40 %. Всички тези качества на облицовката я правят подходяща за търговски центрове, жилищни сгради и офис помещения, а също така и за реновация на сгради.